Tri efektet afatgjata të COVID-19 dhe si mund t’i parandaloni ato

Afërsisht 80 për qind e njerëzve që kontraktojnë COVID-19 shërohen brenda dy javësh.

Por studimi i ri sugjeron që edhe pasi pacientët të kalojnë rrezikun, simptomat mund të zgjasin. Në një studim italian të botuar në JAMA, 87 për qind e pacientëve të shtruar në spital për COVID-19 ishin ende duke luftuar me kollë, ethe dhe lodhje dy muaj pas kalimit të rrezikut. Mjekët kanë filluar t’i quajnë këta pacientë transportues të gjatë COVID-19.

“Kushdo që ka pasur COVID-19 mund të zhvillojë një sëmundje të zgjatur, pavarësisht nëse infeksioni i tyre fillestar ishte i lehtë ose i rëndë ose nëse ishin të shtruar në spital apo jo”, thotë Jeffrey Siegelman, MD, profesor i mjekësisë urgjente në Universitetin Emory të Atlantës, i cili ka përjetuar personalisht simptoma të mbetura të COVID-19. Tani mjekët që trajtojnë sëmundjen kanë filluar të kthejnë vëmendjen e tyre për të ndihmuar pacientët të rehabilitohen nga virusi.

“Shumë nga këta pacientë ishin më parë të shëndetshëm dhe aktivë, kështu që ndryshimi i papritur mund të çojë në depresion dhe ankth, plus simptoma të zgjatura të tilla si lodhje, pagjumësi, dhimbje koke dhe më shumë”, thotë Dr. Siegelman.

 Së bashku me këshillën e mjekut tuaj, më poshtë ua sjellim disa strategji të realizueshme në shtëpi që do të ndihmojnë në largimin e efekteve më të këqija të COVID-19 dhe shpejtimin e rimëkëmbjes totale:

Për të lehtësuar sfidat e zgjatura të frymëmarrjes

Frymëmarrja me probleme është një simptomë e zakonshme e COVID-19, dhe në një studim italian, 43 për qind e të sëmurëve ende po luftonin të merrnin frymë thellë 60 ditë pasi u shëruan. “Hulumtimet tregojnë se ky efekt post-COVID ka të bëjë me diafragmën, muskulin tonë kryesor të frymëmarrjes”, thotë eksperti i shëndetit natyror John Douillard, DC, drejtor i Klinikës LifeSpa Ayurveda në Kolorado. “Për shumicën e njerëzve, diafragma është tashmë e dobët dhe sëmundjet e frymëmarrjes e dobësojnë atë më tej”.

Si ta parandaloni: Shtrëngoni vrimat e hundës në mënyrë që ato të jenë gjysmë të mbyllura. Merrni frymë thellë dhe me forcë përmes hundës tuaj, pastaj lëshoni hundën tuaj dhe merrni frymë përmes vrimave të hundës, duke mbajtur gojën mbyllur gjatë gjithë kohës. Douillard këshillon të bëni 30 frymë dy herë në ditë. Bërja e kësaj kur jeni i shëndetshëm do t’ju ndihmojë t’i përgjigjeni më mirë një sëmundjeje të frymëmarrjes nëse kapni një të tillë.

Për të shuar stresin

“Sëmundja afatgjatë mund të sjellë shqetësime rreth dhimbjes dhe paaftësisë”, thotë psikologu i zhvillimit Janis Whitlock, Ph.D. Kjo, së bashku me pasigurinë dhe izolimin nga karantinimi, mund të shkaktojë stres dhe ankth të zgjatur.

Por të shkruash rregullisht në një ditar, një teknikë që përdor Dr. Siegelman, mund të të ndihmojë të përpunosh këto ndjenja – dhe të mbash të ulët stresin edhe nëse nuk je i sëmurë.

Për të përmirësuar fokusin

Disa pacientë me COVID-19 përjetojnë ngadalësim të mendimit dhe humbje të vëmendjes. “Me çdo sëmundje që rrezikon funksionin në një sistem, si sistemi i frymëmarrjes me COVID-19, trupi juaj duhet t’i kushtojë të gjithë energjinë e tij shërimit të këtij sistemi”, vëren Whitlock. “Kjo do të thotë se energjia nuk është në dispozicion për sistemet e tjera, përfshirë trurin. Nëse jeni i sëmurë gjatë javëve, mund të bëhet taksim i trurit ”.

Por duke luajtur lojëra me tru mund të përmirësojë fokusin dhe kujtesën: Në një studim të vitit 2018, subjektet që përdorën platformën e lojës ‘Lumosity’ (falas në pajisjet Apple dhe Android) për 15 minuta në ditë për tre javë panë një përmirësim prej 35 për qind të kujtesës, vëmendjes dhe zgjidhjes së problemeve -dhe Whitlock beson se kjo strategji ndihmon edhe njerëzit që shërohen nga COVID-19.