Shqipëria, e para në rajon për menaxhimin e pandemisë

shqiperia,-e-para-ne-rajon-per-menaxhimin-e-pandemise

Që nga fillimi i fushatës së vaksinimit “Shqipëria buzëqesh”, janë vaksinuar deri tani në rreth 320.000 persona.

Procesi i vaksinimit masiv ka vijuar në të gjithë Shqipërinë me kalendar të kombinuar, për të moshuarit +60 vjeç dhe punonjës të shërbimeve kritike.

Procesi i vaksinimit po kryhet sipas të gjithë parametrave të sigurisë dhe cilësisë nga ekipe të trajnuar vaksinatorësh në të gjithë territorin shqiptar.

“Kemi kaluar 300 mijë vaksinime”, deklaroi pak ditë më parë kryeministri Edi Rama, ndërsa shtoi se jemi në vend të parë në rajon për sa i përket menaxhimit të pandemisë dhe në vend të dytë për sa i përket vaksinimit masiv.

“Ne kemi qenë vendi i dytë në Europë që kemi bërë mbylljen e shkollave. Italia dhe ne dhe Rumania në një ditë. Ne prandaj shpëtuam se u mbyllëm se këtu do ishte bërë kataklizëm nëse ne nuk do kishim bërë mbylljen e shpejtë dhe nëse ne nuk do ishim të përgatitur nëpër spitale”, tha Rama.

Rama u shpreh se ekziston një debat i madh botëror për ekuilibrin mes mbylljes dhe njëkohësisht ruajtjes së ekuilibrave psikologjikë dhe ekonomikë të vendit.

“Në raport me Britaninë ne i kemi shifrat ku e ku më të mira, flas në krahasim për frymë. Në raport me Britaninë menaxhimi është ku e ku më i mirë. Britania pastaj hyri në një avantazh të mirë me të gjithë, jo me ne se kush jemi ne, por me të gjithë, sepse Britania siguroi vaksinimin masiv, duke mos qenë pjesë e BE-së dhe nuk i besoi mekanizmit të BE-së dhe ky ishte avantazhi i Britanisë. Ndërkohë që krahasimi me ne nuk vlen fare”, tha Rama.

“Ne këtu në rajon vazhdojmë mbetemi në vendin e parë për gjithë menaxhimin, ndërkohë që për vaksinimin Serbia filloi para nesh dhe dihen arsyet. Ne jemi të dytët dhe askush nuk ka hyrë në vaksinimin masiv. Sot që flasim kemi kaluar 300 mijë vaksinime”, tha Rama.

(TRT)