Pas arritjes së NASA-së, kur do të shkojnë njerëzit në Mars?

pas-arritjes-se-nasa-se,-kur-do-te-shkojne-njerezit-ne-mars?

Megjithëse udhëtimi njerëzor në Mars është teknikisht pothuajse i arritshëm, ai ndoshta është dekada larg për shkak të fondeve të pasigurta. Wernher von Braun, krijuesi i programit Apollo, filloi punën në një mision në Mars menjëherë pasi zbarkoi në Hënë në vitin 1969, por plani, si shumë të tjerë pas saj, nuk lëvizi përtej tabelës së vizatimit.

Çfarë e bën Marsin kaq të vështirë? Për fillestarët, distanca. Astronautët do të duhet të kalojnë 225 milionë kilometra në Mars, kur të dy planetët janë relativisht afër njëri-tjetrit.

Duhet të kihet parasysh se astronautët në një udhëtim të gjatë për muaj me radhë u përballen me dy rreziqe të mëdha shëndetësore: rrezatimi dhe mikrograviteti. E para ngre rrezikun e zhvillimit të kancerit më vonë gjatë jetës, dhe e dyta zvogëlon dendësinë e kockave dhe masën muskulore. Pra, nëse diçka shkon keq, të gjitha problemet shëndetësore duhet të adresohen në vetë planetin.

“Shkencëtarët kanë mësuar shumë nga misionet e mëparshme në hënë dhe nga fluturimet e astronautëve dhe qëndrimet në stacionet hapësinore”, thotë Jonathan McDowell i Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Ai thotë se ekzistojnë ide të përgjithshme se si të kryhet një mision në Mars, por detajet mungojnë. “Një mënyrë për të zvogëluar ekspozimin ndaj rrezatimit është të shpejtosh udhëtimin”, tha shkencëtarja Laura Forczyk, duke shpjeguar se kjo mund të përfshijë përdorimin e një sistemi bërthamor të shtytjes termike që krijon shumë më shumë shtytje sesa raketat konvencionale me fuqi kimike.

Një tjetër mundësi mund të jetë ndërtimi i një anije kozmike me rezervuarë uji që do të thithte rrezatimin hapësinor. Në Mars, ata gjithashtu do të duhet të gjejnë një mënyrë për të marrë frymë në një atmosferë me 95 për qind dioksid karboni.

Perseverance në vetvete, për shkak të demonstrimit teknik, ka një instrument që shndërron dioksidin e karbonit në oksigjen. Rrezatimi do të jetë gjithashtu një sfidë në planet për shkak të atmosferës së saj shumë të hollë dhe mungesës së një magnetosfera mbrojtëse.

Vullneti politik

Ekspertët pajtohen se pengesa më e madhe është vullneti politik i presidentit amerikan dhe Kongresit. “Nëse njerëzimi si specie, veçanërisht taksapaguesit amerikanë, vendos të lërë mënjanë shuma të mëdha parash, ne mund të jemi në Mars deri në fund të viteve 2030”, thotë McDowell. Ai nuk mendon se do të realizohet deri atëherë, por do të habitej nëse nuk do të ndodhte një dekadë më vonë.

Presidenti Biden nuk e ka përcaktuar ende vizionin e tij për Marsin, dhe NASA po përballet me kufizime buxhetore dhe nuk ka gjasa të përmbushë qëllimin e saj për t’u kthyer në Hënë në vitin 2024, e cila supozohej të ishte një trampolinë për planetin e kuq.

SpaceX

NASA mund të kërcënohet nga SpaceX, kompania e Elon Musk. Për fluturimin në Mars, miliarderi po zhvillon një raketë të gjeneratës së ardhshme, edhe pse dy prototipa kanë shpërthyer në mënyrë spektakolare në provat e fundit.

“Mund të duket keq në fillim, por siguron informacion të vlefshëm”, tha Scott Hubbard, një ish-zyrtar i lartë i NASA-s, i cili tani është pedagog në Stanford.

Ai tregon se SpaceX mund ta përballojë atë, por NASA si një agjenci qeveritare nuk mundet. Për shkak të kësaj, SpaceX përfundimisht mund të ketë një avantazh ndaj NASA-s, por as edhe një nga njerëzit më të pasur në botë nuk mund të financojë një mision të tërë i vetëm në Mars. Prandaj Hubbard beson se një partneritet publik-privat është opsioni më i mundshëm. SpaceX mund të sigurojë transport dhe NASA mund të zgjidhë probleme të tjera.