Nikabi (Burka) drejt ndalimit në Zvicër

nikabi-(burka)-drejt-ndalimit-ne-zvicer

Analisti Lukas Golder i institutit kërkimor GfS Bern tha për televizionin publik zviceran, SRF, se të gjitha parashikimet tregonin drejt një fitore për iniciativën, të filluar në 2016 nga një komitet i krahut të djathtë.

Për t’u konfirmuar plotësisht, nisma ka nevojë për një shumicë të dyfishtë – si të votuesve zviceranë ashtu edhe të 26 kantoneve të vendit. Rezultatet përfundimtare priten pak më vonë, megjithëse Golder tha se një rikthim i kundërshtarëve ishte “praktikisht i pamundur”, përcjell albinfo.ch.
Një dekadë pas një votimi kombëtar që ndalon ndërtimin e minareve në vend, ndalimi i burkës do të futë kështu një klauzolë në kushtetutën zvicerane që ndalon veshjen e mbulesave të fytyrës – duke përfshirë burka islamike dhe nikab – në hapësirat publike.

Është një disfatë për qeverinë dhe shumicën e parlamentit, të cilët kundërshtuan ndalimin me arsyetimin se ishte i panevojshëm – si për shkak të numrit të ulët të mbajtësve të nikabit në vend, ashtu edhe për shkak se kantonet mund të ligjërojnë për çështje të tilla vetë.

Kundërshtarët gjithashtu kishin sulmuar ndalimin e burkës si një shembull i “politikës simbol” anti-islamike e cila nuk synonte ndonjë problem real, përcjell tutje albinfo.ch.

Walter Wobmann i Partisë Popullore të krahut të djathtë, i cili mbështeti ndalimin, tha të Dielën se me të vërtetë ishte një “simbol” – por një simbol për vlerat islamike anti-demokratike të cilat nuk kanë vend në Zvicër.

Burka dhe nikabi janë një “shenjë e shtypjes së grave, e një sistemi vlere krejt tjetër, një i islamit ekstrem”, kishte thënë Wobmann më herët gjatë fushatës. Grupi i tij kishte argumentuar gjithashtu se ndalimi do të ndihmonte për të trajtuar huliganizmin në demonstrata ose lojëra sportive.

Kolegu i partisë së Wobmann, Jean-Luc Addor shtoi të Dielën se suksesi i iniciativës ishte për shkak të aftësisë së saj për të ndërtuar një bazë mbështetje përtej së drejtës: ai vlerësoi përfshirjen e feministëve të krahut të majtë dhe të myslimanëve progresivë, disa prej të cilëve gjithashtu mbështeti ndalimin.

Për Addorin, “disa myslimanë e kuptuan që nikabi është një simbol i qartë i Islamit radikal”, i cili përfaqëson jo vetëm një sfidë për “civilizimin tonë, por edhe për myslimanët”.

Këshilli Qendror Islamik i Zvicrës (ICCS), megjithatë, e quajti rezultatin të Dielën një “zhgënjim të madh për të gjithë myslimanët e lindur në Zvicër dhe të cilët u rritën këtu”. Ferah Ulucay, sekretari i përgjithshëm i ICCS, tha se votimi “ka arritur të ankorojë islamofobinë e përhapur në Zvicër në kushtetutë”. /albinfo

The post Nikabi (Burka) drejt ndalimit në Zvicër appeared first on Mesazhi.com.