Më shumë se 18,000 fëmijë migrantë të zhdukur në Europë që nga viti 2018

me-shume-se-18,000-femije-migrante-te-zhdukur-ne-europe-qe-nga-viti-2018

Më shumë se 18,000 fëmijë migrantë janë zhdukur pasi kanë mbërritur në Europë në tre vitet e fundit, zbuloi një hetim.

Të dhënat u mblodhën nga projekti ‘Lost in Europe’, i cili paralajmëroi se fëmijët e humbur ishin të prekshëm nga shfrytëzimi nga trafikantët e qenieve njerëzore dhe bandat e drogës.

Numri i vërtetë ka të ngjarë të jetë më i lartë se 18,292 i vlerësuar sepse shifrat ishin të padisponueshme për disa vende, përfshirë Francën.

Të dhënat gjithashtu nuk përfshinin Mbretërinë e Bashkuar, e cila muajin e kaluar përcaktoi planet për të rregulluar ligjet e azilit dhe për të sjellë kontrolle të forta moshe për të parandaluar migrantët e rritur që paraqiten si fëmijë.

Shumë nga zhdukjet u raportuan në vendet mesdhetare në vijat e para të migrimit europian, përfshirë Italinë, e cila perfshinte gati 6,000 të totalit.

Më shumë se 2,000 fëmijë migrantë u raportuan të zhdukur në Greqi nga 2018 në 2020 dhe rreth 1,900 në Spanjë.

Kishte rreth 2,600 raste të tilla në Hollandë dhe më shumë se 1,000 në Belgjikë, ku policia muajin e kaluar nisi një operacion të ri të madh kundër trafikantëve të drogës.

Zhdukjet u raportuan në të gjithë kontinentin nga Irlanda në Maltë.

Ndarja u botua nga Hollandez VPRO, një nga disa media europiane që raportuan gjetjet në bashkëpunim me ‘Lost in Europe’.

Raportet e fëmijëve të zhdukur vazhduan gjatë vitit të pandemisë, me më shumë se 5,500 raste të regjistruara në 10 vende gjatë vitit 2020.

“Ky numër mund të jetë shumë më i lartë, pasi që një rekord i qëndrueshëm i këtyre rasteve mungon,” tha ‘Lost in Europe’.

Unicef ​​paralajmëroi vitin e kaluar se Covid-19 kërcënoi të përkeqësonte “ekzistencën tashmë të pasigurt” të fëmijëve migrantë të cilët do të luftonin për të pasur kujdes shëndetësor.

Ai tha që fëmijët e zhvendosur kishin gjithashtu më shumë gjasa të përballeshin me ksenofobinë dhe diskriminimin për shkak të keqinformimit rreth përhapjes së koronavirusit.

Gjetjet e ndara të BE-së treguan se vendet më të zakonshme të origjinës së fëmijëve të zhdukur në Evropë ishin Afganistani, Maroku dhe Algjeria.

Fëmijët tunizianë ishin grupi më i madh midis të miturve të pashoqëruar të humbur në Itali në 2018 dhe 2019.

Shumica dërrmuese në të gjithë Europën ishin djem, dhe shumica ishin të moshës mbi 15 vjeç.

BE paralajmëron për rreziqet ndaj fëmijëve migrantë

Raporti vjen pasi Komisioni Europian publikoi muajin e kaluar një “strategji të re për të drejtat e fëmijës”, e cila tha se refugjatët e rinj ishin “shumë shpesh të ekspozuar ndaj rreziqeve të abuzimit”.

Rreziku ishte veçanërisht i lartë kur fëmijët udhëtuan pa prindërit e tyre ose u ndanë nga familjet e tyre, tha raporti i BE.

Por thuhej se kishte edhe rreziqe kur fëmijët ishin “të detyruar të ndanin objektet e mbipopulluara me të huaj të rritur”.

Rreth 30,000 fëmijë vlerësohet të jetojnë në kampin e refugjatëve Al Hol në Siri.

BE tha se fëmijët duhet të futen në ambientet e paraburgimit “si një mundësi e fundit dhe për kohën më të shkurtër të përshtatshme”.

Grupi ‘Fëmijët e Zhdukur në Europë’ tha se e mirëpriti thirrjen e BE për “masa të zbatueshme dhe efektive, jo të paraburgimit”.

Ai tha se do të monitoronte BE mbi çështjen për të “siguruar që këto angazhime të mos mbeten fjalë në letër”.

Rreth 12 përqind e migrantëve globalë, ose 33 milion, u vlerësua të ishin fëmijë në 2019.

Organizata Ndërkombëtare e KB për Migracionin më parë tha se fëmijët në Europë nganjëherë rrëshqisnin nën radar dhe shmangnin hyrjen në shërbimet shëndetësore ose arsimore për të shmangur zbulimin.

Përveç shmangies së autoriteteve të imigracionit, fëmijët ndonjëherë shkonin në tokë për shkak të presionit për të dërguar para në shtëpi ose për të shlyer borxhet e shkaktuara gjatë udhëtimit të tyre në Europë, tha IOM.

Fëmijët migrantë që përpiqen të mbajnë veten mund të bëhen “të varur nga puna e kryer në mjedise joformale dhe të rrezikshme”, tha ajo.

Të tjerët ishin të prirur të linin strehimoret e refugjatëve për shkak të kushteve të këqija të jetesës dhe paaftësisë së tyre për të hyrë në arsim. /abcnews

The post Më shumë se 18,000 fëmijë migrantë të zhdukur në Europë që nga viti 2018 appeared first on Mesazhi.com.