Lajçak: Pres takim Kurti – Vuçiq para verës

lajcak:-pres-takim-kurti-–-vuciq-para-veres

“Unë mendoj se kemi hapësirë ​​të mjaftueshme dhe pres që takimi i parë të zhvillohet në një kohë të arsyeshme – pas formimit të të gjitha institucioneve të nevojshme (në Kosovë) dhe kjo mund të jetë e sigurt para verës,” thotë ai.

Lajcak deklaroi se disa pjesë të dialogut janë rënë dakord deri më tani – marrëveshjet në lidhje me personat e zhdukur, personat e zhvendosur brenda vendit, por edhe në lidhje me bashkëpunimin ekonomik. Për momentin, thotë ai, janë pronë.

Kanë kaluar dhjetë vjet që kur BE zhvilloi dialogun midis Serbisë dhe Kosovës, gjatë së cilës kohë aktorët në Beograd, Prishtinë dhe Bruksel kanë ndryshuar. Diçka është rënë dakord dhe zbatuar, por disa tema të diskutueshme ende mbesin.

Në një intervistë për H1, Lajcak deklaroi se përfundimi kryesor i vizitës së tij në Prishtinë dhe Beograd është se ekziston një vullnet për dialog nga të dy palët dhe se ekziston “një kuptim absolut që dialogu nuk ka alternativë”.

“Dialogu është absolutisht kyç për normalizimin e marrëdhënieve, për rrugën evropiane, por edhe për atmosferën normale midis Kosovës dhe Serbisë. Është e rëndësishme për mua që askush nga aktorët që takova në Kosovë dhe Serbi nuk pyeti nëse duhej dialog, dhe ky është mesazhi kryesor”, tha ai.

I pyetur nëse i referohet më shumë dialogut teknik apo politik, Lajcak tha se nuk e sheh që ekzistojnë dy dialogë dhe se është ai që, nga përkufizimi, është politik.

Duke folur për dhjetë vitet e mëparshme, Lajcak kujton se para emërimit të tij, dialogu u drejtua nga Përfaqësuesi i Lartë për Politikën e Jashtme të BE-së, i cili, siç thekson ai, kishte shumë gjëra për të cilat ishte përgjegjës.

Ai shton se këto janë çështjet që nuk kanë qenë në tryezë deri më tani, por edhe ato që janë përmbushur, por nuk janë përmbushur ose janë përmbushur vetëm pjesërisht.

Lajcak tha se një nga qëllimet kryesore të vizitës së tij këtë herë ishte takimi me udhëheqësin e Vetëvendosjes, Albin Kurti, i cili, siç thotë ai, mori një mandat të fortë nga votuesit dhe për të diskutuar vazhdimin e dialogut . Përfaqësuesi i BE-së deklaron se Kurti nuk ishte i informuar për dialogun, kështu që, siç thotë ai, ishte e rëndësishme për të që t’i jepte zyrtarit të Kosovës informacion të plotë për dialogun.

Duke folur për bisedën, e cila ai tha se zgjati më shumë se tre orë, Lajcak tha se përfundimi ishte që Kurti e kuptonte që duhej dialog, se ai ishte i gatshëm të vazhdonte me të dhe se ishte ai që do të drejtonte delegacionin e Prishtinës.

“Ai është i gatshëm të vijë në Bruksel, të takohet me Presidentin Vuçiq, dhe kjo duhet të ndodhë brenda një kohe të arsyeshme, pas formimit të institucioneve”

I pyetur se sa është e sigurt që ata do të takohen në një të ardhme të afërt, duke pasur parasysh që Kosova po zgjedh një president dhe po ndjek procesin e formimit të një qeverie, dhe në anën tjetër zgjedhjet në Serbi, Lajcak tha se Kurti është i bindur se të gjitha këto çështje mund të zgjidhet relativisht shpejtë.

“Ne sigurisht që kemi hapësirë ​​të mjaftueshme deri në fund të vitit për t’u përqëndruar në dialog. Sepse Serbia pret zgjedhjet vitin e ardhshëm, në pranverë. Unë mendoj se kemi hapësirë ​​të mjaftueshme dhe pres që takimi i parë të zhvillohet në një kohë të arsyeshme – pas formimit të të gjitha institucioneve të nevojshme (në Kosovë) dhe kjo mund të jetë e sigurt para verës”, tha mysafiri i H1.

Ai thotë se dialogu është i nevojshëm për shkak të marrëveshjes, por edhe sepse, siç thekson ai, është platforma e vetme për bisedime midis Kosovës dhe Serbisë. Lajcak deklaron se i duhet shumë kohë që Bashkimi jo vetëm të negociojë këtë marrëveshje, por gjithashtu të flasë rreth asaj se sa po zbatohen marrëveshjet ekzistues. “Ka shumë sfida atje” thtoë ai.

Nëse nuk ka dialog, tensionet rriten, nëse ka dialog, tensionet bien, thotë Lajcak, i cili deklaron se pa atë platformë, çështjet ekzistuese zgjidhen “përmes mesazheve përmes mediave, e cila nuk është mënyra më efikase për t’i zgjidhur ato”.

Të gjithë aktorët e dinë se dialogu është i nevojshëm dhe se duhet të jetë një atmosferë normale, sepse kjo është gjëja më e rëndësishme për njerëzit, thekson zyrtari i BE.

Lajcak pajtohet me deklaratën se kishte interpretime të dyfishta të raundeve të dialogut më parë dhe mbrojti, siç thekson ai, se kishte vetëm një interpretim të asaj që ishte rënë dakord – që askush të mos largohej nga salla e negociatave derisa të jetë e qartë për të gjithë se çfarë ishte ra dakord.

“Ne tashmë kemi rënë dakord për disa pjesë të asaj marrëveshjeje të ardhshme, disa tekste në lidhje me personat e zhdukur, personat e zhvendosur brenda vendit, por edhe në lidhje me bashkëpunimin ekonomik. Nuk ka interpretim të dyfishtë në ato tekste, gjithçka është rënë dakord atje – kush, kur dhe si do të bëjë ajo. Por ne nuk i zbuluam ato tekste sepse ekziston një parim – ne jemi duke negociuar një marrëveshje gjithëpërfshirëse, kështu që asgjë nuk është rënë dakord, derisa gjithçka të jetë rënë dakord. Por, për mua, është shumë e rëndësishme që të mos ketë interpretim të dyfishtë ” , thotë Lajčák.