Këshilli i Evropës: Austria ka dështuar në luftën kundër korrupsionit

keshilli-i-evropes:-austria-ka-deshtuar-ne-luften-kunder-korrupsionit

Grupi i Shteteve Kundër Korrupsionit (GRECO) thotë se Austria nuk ka arritur të zbatojë rekomandimet për të trajtuar sjelljen e keqe gjyqësore dhe politike, shkruan Euronews.

Katër vjet më parë, organi i Këshillit të Evropës kishte lëshuar rekomandime për shtetin anëtar të BE për të parandaluar korrupsionin midis anëtarëve të parlamentit, gjykatësve dhe prokurorëve.

“Austria ka zbatuar në mënyrë të kënaqshme ose janë trajtuar në mënyrë të kënaqshme vetëm dy nga 19 rekomandimet e bëra në 2017,” tha GRECO të hënën.

Pas zgjedhjeve parlamentare të vitit 2019, Austrisë iu kërkua të “merrej seriozisht” me korrupsionin politik duke krijuar një kod të sjelljes mbi konfliktet e interesit ose deklaratat e pasurive.

Vendit gjithashtu iu kërkua të bëjë procesin e tij legjislativ më transparent.

Por raporti i ri thotë se “niveli shumë i ulët i përputhshmërisë” së Austrisë me rekomandimet “nuk ka evoluar”.

“Ne pendohemi për mungesën e vazhdueshme të përparimit” që Austria ka bërë në zbatimin e masave anti-korrupsion në lidhje me deputetët”, thanë nga GRECO.

Ndërkohë, në lidhje me gjykatësit dhe prokurorët, organi gjithashtu shqetësohej se një “numër i konsiderueshëm i masave” të parashikuara që nga viti 2018 “nuk janë përfunduar ende”.

Në përgjithësi, organi tha se niveli i përputhshmërisë së Austrisë me rekomandimet ishte “globalisht i pakënaqshëm”.

Sidoqoftë, raporti vuri në dukje se gjyqtarët austriakë tani janë të ndaluar të mbajnë pozicione politike ose etike në të njëjtën kohë.

GRECO i ka kërkuar Austrisë që të paraqesë një raport progresi mbi zbatimin e rekomandimeve të saj të papaguara “sa më shpejt të jetë e mundur dhe jo më vonë se 30 shtator të këtij viti”.

Gjetjet vijnë vetëm dy javë pasi shtëpia e Ministrit austriak të Financave, Gernot Blümel, u kontrollua nga autoritetet.

Gjykatat kishin dyshuar se Blümel – një aleat i ngushtë i Kancelarit Sebastian Kurz – ishte përfshirë në financimin sekret të partisë konservatore nga gjigandi global i lojërave të fatit Novomatic. Blümel ka mohuar çdo keqbërje.

Kancelari gjithashtu ka mbrojtur ministrin e tij të financave, duke akuzuar prokurorët për politizimin e procesit gjyqësor.

Ndërkohë, qeveria e parë e Kurz, një koalicion me Partinë e djathtë ekstreme të Lirisë, u shemb në maj të vitit 2019 pas skandalit të korrupsionit të njohur si ‘Ibizagate’.

Zëvendëskancelari i atëhershëm i Austrisë, Heinz-Christian Strache, u filmua në Ibiza në 2017 duke kërkuar mbështetje nga një oligark rus në këmbim të favoreve politike dhe dha dorëheqjen pasi u lëshuan regjistrimet.