Kamberi iu shkruan BE-së e SHBA-ve, kërkon t’i reagojnë Serbisë për legalizimin e gjuhës urrejtëse ndaj shqiptarëve

kamberi-iu-shkruan-be-se-e-shba-ve,-kerkon-t’i-reagojne-serbise-per-legalizimin-e-gjuhes-urrejtese-ndaj-shqiptareve

Tërmi “Shiptar”, i cili ka një terminologji fyese raciste u legalizua me një vendim gjykate në Begrad.

Kamberi përmes një njoftimi në Facebook tha se në letrën dërguar zyrtarëve të BE’së kanë theksuar se vendimi i fundit i Gjykatës së Lartë në Beograd, me të cilin Ministri i Punëve të Brendshme të Serbisë, Aleksandar Vulin, i cili u lirua nga akuza e gjuhës së urrejtjes, intolerancës dhe diskriminimit ndaj shqiptarëve, është precedent i rrezikshëm për minoritetet në Serbi dhe në Ballkanin Perëndimor.

“Njoftuam përfaqësuesit ndërkombëtarë se ky vendim i Gjykatës së Lartë i cili nuk e dënon përdorimin e termit joligjor dhe shovinist “šiptar” është po ashtu tregues që gjyqësori në Serbi është nën ndikimin e drejtëpërdrejtë të zyrtarëve qeveritarëve, duke mos zbatuar as Ligjin mbi Ndalimin e Diskriminimit Racor dhe Fetar, që sanksionon ”nxitjen e pabarazisë, urrejtjes dhe intolerancës bazuar në përkatësi racore, kombëtare, fetare, seksuale ose tjetër”, thuhet në njoftimin e tij.

Kamberi dhe Mustafi besojnë se Bashkimi Evropian nuk do ta tolerojë një Ministër të Punëve të Brendshëm të një shteti që synon anëtarësimin në Bashkimin Evropian, të përdorë publikisht dhe zyrtarisht, terminologji fyese dhe raciste ndaj pjesëtarëve të pakicave kombëtare.

“Në fund, theksuam vlerësimin tonë, se duke e zyrtarizuar dhe institucionalizuar gjuhën e urrejtjes kundër shqiptarëve dhe minoriteteve, përfaqësuesit më të lartë shtetërorë të Republikës së Serbisë, nuk kontribuojnë pozitivisht në procesin e pajtimit, paqes dhe bashkëjetesës në Ballkanin Perëndimor, e aq më pak në dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, i cili po lehtësohet nga Bashkimi Evropian”, thuhet në njoftimin e tij.

Dje, së bashku me kryetarin e Këshillit Kombëtar Shqiptar, z.Ragmi Mustafi, dërguam një letër zyrtarëve të Bashkimit…

Posted by Shaip Kamberi on Saturday, February 13, 2021