Ismail Haniyeh: ‘Normalizimi arab me izraelin, mëkat i rëndë politik në kurriz të të drejtave palestineze’

ismail-haniyeh:-‘normalizimi-arab-me-izraelin,-mekat-i-rende-politik-ne-kurriz-te-te-drejtave-palestineze’

Shefi i Byrosë Politike të Hamasit, Ismail Haniyeh denoncoi normalizimin e lidhjeve me pushtuesit izraelit si “mëkat të rëndë politik, të dëmshëm për interesat e arabëve dhe myslimanëve”.

Udhëheqësi politik i Hamasit deklaroi se “Hamasi ndjek me
trishtim dhe denoncim të thellë nënshkrimin e marrëveshjeve të normalizimit
midis disa shteteve arabe dhe pushtimit izraelit, të ndërmjetësuar nga
administrata amerikane.

“Politika e SH.B.A.-së gjatë periudhës së fundit ka
riorganizuar grupin e armiqve dhe miqve në rajon sipas vizionit të saj dhe ka
detyruar disa parti të merren me këtë vizion,” tha shefi politik i
Hamasit.

‘Rrezik serioz ’

Ismail Haniyeh theksoi se pushtimi izraelit “ishte dhe
do të mbetet armiku i parë i përbashkët i botës arabe dhe myslimane”.

“Ne nuk pranojmë asnjë hap të ndërmarrë nga vendet
arabe për të normalizuar lidhjet e tyre me okupimin dhe ne u kërkojmë atyre të
tërhiqen nga ky mëkat,” tha ai, duke theksuar se Lëvizja e tij e
konsideron normalizimin arab të lidhjeve me Izraelin “një mëkat
politik”, por nuk mund të shmanget nga beteja e tij me pushtimin izraelit dhe
të jetë në konflikt me ndonjë vend arab për këtë.

“E kemi analizuar skenën e re në politikën e
administratës amerikane dhe trajtimin e okupimit të çështjeve të aneksimit dhe
normalizimit, dhe e kemi parë veten të detyruar të hartojmë një plan,
veçanërisht në lidhje me unitetin e popullit palestinez kundër komploteve të
ndryshme duke i synuar ata,”tha Haniyeh.

“Ekziston një sfidë e përfaqësuar nga përpjekja e
administratës amerikane për të copëtuar rajonin, për ta bërë atë të humbasë të
gjithë elementët e rezistencës dhe për të ndërtuar një aleancë sigurie mbi të
cilën Izraeli mbizotëron brenda epërsisë së tij ushtarake, të sigurisë dhe
ekonomike”, shtoi ai.

Shefi i Hamasit përsëriti se populli palestinez do të mbetet
i bashkuar dhe i përkushtuar ndaj të drejtave të tij dhe do të vazhdojë ta
kundërshtojë normalizimin e pushtimit izraelit dhe kurrë nuk do ta njohë
pushtimin izraelit të Palestinës.

Burimi: Hamas