Facebook pranon se ka qenë duke dëgjuar zërin tuaj

Microsoft, Google, Apple dhe Amazon kanë pranuar të gjithë javët e fundit se kanë dëgjuar zërin tuaj, qoftë nga asistenti juaj virtual, nga folësit tuaj të mençur apo nga thirrjet tuaja në Skype.

Tani çuditërisht, Facebook gjithashtu është bashkuar në radhët e tyre dhe ka pranuar se ka përdorur kontraktues për të dëgjuar zërat e përdoruesve.

Bloomberg raporton se kompania ka kërkuar nga kontraktorët e saj që të transkriptojnë bisedat zanore, në mënyrë që të vlerësojnë saktësinë e sistemeve të njohjes së zërit.

Raporti sugjeron që disa prej kontraktuesve të vetë Facebook-ut mendonin se puna e tyre ishte joetike, pasi ata nuk ishin të vetëdijshëm se cili ishte burimi i këtyre regjistrimeve dhe sepse përdoruesit nuk ishin informuar se palët e treta do të kishin qasje në të dhënat e tyre.

Ndërsa politika e përdorimit të të dhënave të kompanisë përmend që “sistemet automatikisht përpunojnë përmbajtjen dhe komunikimet që ju dhe të tjerët ofroni për të analizuar kontekstin”, nuk përmendet për rishikimin njerëzor të përmbajtjes së audios.

Facebook këmbënguli që vetëm ata që pranuan, kishin audiot e tyre të transkriptuara nga programi.

Kompania gjithashtu i tha Bloomberg se kishte ndaluar praktikën një javë më parë.

E gjithë kjo vjen në kontekstin e një bllokimi të vazhdueshëm të skandaleve të privatësisë të lidhura me kompaninë.

Vetëm skandali i Cambridge Analytica ka rezultuar që kompania të përballet me gjobë shumë milionëshe nga organe të ndryshme rregullatore, përfshirë një marrëveshje prej 5 miliardë dollarësh me FTC për shkelje të privatësisë.  /Telegrafi