Facebook po e shet numrin tuaj të telefonit

facebook-po-e-shet-numrin-tuaj-te-telefonit

Dikush ka ndërhyrë në disa të dhëna në Facebook ku janë numrat e përdoruesve dhe tani po i shet ato të dhëna duke përdorur një robot të aplikacionit Telegram, sipas një raporti nga Motherboard.

Studiuesi i sigurisë që gjeti këtë dobësi, Alon Gal, thotë se personi që drejton këtë robot pretendon të ketë informacionin e 533 milionë përdoruesve, të cilat erdhën nga një cenueshmëri e Facebook që ishte rregulluar në vitin 2019, shkruan The Verge.

“Kjo është shumë shqetësuese të shohësh një bazë të dhënash të asaj madhësie që shitet në komunitetet e krimit kibernetik, ajo dëmton privatësinë tonë seriozisht dhe sigurisht do të përdoret për të mashtruar dhe aktivitete të tjera mashtruese nga aktorë të këqij”, tha Alon Gal, bashkëthemelues dhe CTO i firmës së sigurisë kibernetike Hudson Rock, dhe i cili së pari lajmëroi Motherboard për këtë robot.

Roboti lejon dikë të bëjë dy gjëra: nëse ata kanë një ID të përdoruesit në Facebook të një personi, ata mund të gjejnë numrin e telefonit të atij personi, dhe nëse kanë numrin e telefonit të një personi ata mund të gjejnë ID-në e tyre të përdoruesit në Facebook.

Bot-i ka filluar që prej të paktën 12 janar 2021, sipas pamjeve të ekranit të postuara nga Gal, por të dhënat që ju ofron mundësia janë nga viti 2019. Kjo është relativisht e vjetër, por njerëzit nuk i ndryshojnë aq shpesh numrat e telefonit.

Për momentin është e panjohur nëse Motherboard ose studiuesit e sigurisë kanë kontaktuar Telegram për t’u përpjekur të heqin robotin, por shpresojmë se është diçka që mund të shuhet së shpejti. Roboti pretendon të përmbajë informacion mbi përdoruesit e Facebook nga SHBA, Kanada, Mbretërinë e Bashkuar, Australia dhe 15 vende të tjera.