Caktohet seanca e parë për Pjetër Shalën në Hagë

caktohet-seanca-e-pare-per-pjeter-shalen-ne-hage

Dhomat e Specializuara në Hagë kanë njoftuar se paraqitja e parë e tij do të bëhet më 19 prill 2021, në orën 15:00, njofton Klan Kosova.

Pjetër Shala u arrestua më 16 mars 2021 nga autoritetet belge dhe u transferua në Hagë më 15 prill 2021, në bazë të një kërkese për bashkëpunim në zbatimin e fletarrestimit dhe urdhrit për transferim lëshuar nga Dhomat e Specializuara të Kosovës.

“Në aktakuzën e konfirmuar z. Shala ngarkohet me përgjegjësi penale individuale në forma të ndryshme për krime lufte si ndalim arbitrar, trajtim mizor, torturë dhe vrasje të paligjshme, të kryera në kontekstin e konfliktit të armatosur jondërkombëtar në Kosovë dhe në lidhje me këtë konflikt. Krimet për të cilat akuzohet z. Shala u kryen përafërsisht midis 17 majit 1999 dhe 5 qershorit 1999, kundër personave që u mbajtën të ndaluar në fabrikën e metalit në Kukës (Shqipëri), që pretendohet se përdorej prej Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Versioni i redaktuar publik i aktakuzës së konfirmuar mund të lexohet këtu. Paraqitja e parë e zotit Shala do të mbahet në seancë publike”, thuhet në njoftimin e Dhomave të Specializuara.

Seanca do të transmetohet direkt në faqen zyrtare në gjuhën shqipe, angleze dhe serbe.

Shala ka qenë komandant i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Ai njihej si “Komandant Ujku”.