Bill Gates pronari më i madh i tokës punese në Amerikë: Cilat janë qëllimet për 100 mijë hektarët

bill-gates-pronari-me-i-madh-i-tokes-punese-ne-amerike:-cilat-jane-qellimet-per-100-mije-hektaret

Kohët e fundit ai arriti një numër marramendës prej gati 100,000 hektarë tokë të punueshme në më shumë se 18 shtete federale, dhe i llogaritur në kilometra katrorë, është një mijë kilometra katrorë.

Me blerjen e fundit, kjo shifër e ka bërë atë pronarin e ri privat më të madh të tokës bujqësore në Amerikë. Zonat më të mëdha të vendit ku ai është pronar i pronave janë në Luiziana, e ndjekur nga Arkansas dhe Nebraska, transmeton lajmi.net.

Toka është në pronësi ose mbahet nga kompanitë e lidhura me firmën e investimeve të Microsoft. Duket e çuditshme që njëri prej njerëzve që qëndron pas një kompanive më të madhe të teknologjisë në botë është gjithashtu pronari më i madh i tokave. Por qysh në vitin 2008, Bill dhe Melinda Gates njoftuan se do të jepnin mbi 300 milionë dollarë për të promovuar fermerë të vegjël në Afrikë dhe Azi, kryesisht ata që merreshin me bujqësi të qëndrueshme dhe me rendimente të larta.

Kompania e tyre për bamirësi-investime ka investuar gjithashtu në zhvillimin dhe zgjerimin e “super” rezistenteve ndaj klimës dhe në lopët qumështore që prodhojnë sasi të mëdha qumështi, transmeton lajmi.net.

Ende nuk dihet nëse ai do të përdorë të gjithë tokën “e sapo blerë”, ose për çfarë do ta përdorë atë. Shumë shpresojnë se do të përdoret për prodhim të qëndrueshëm dhe ekologjik dhe qëllime të ngjashme.

Bill Gates mund të jetë pronari më i madh privat i tokës së punueshme, por ai është larg numrit kur bëhet fjalë për pronësinë e tokës në përgjithësi. Atje në fron është John Malone, CEO i Liberty Media, një aksionar në korporatat e mëdha mediatike, i cili zotëron rreth 900,000 hektarë ferma dhe pyje. Në vendin e tretë është Ted Turner, themeluesi i CNN, me rreth 800,000 hektarë tokë me ferma në tetë shtete. Madje edhe CEO i Amazon Jeff Bezos po investon në vend. Ai zotëron 170,000 hektarë tokë, kryesisht në Teksasin Perëndimor. /Lajmi.net/