Arabia Saudite gradualisht do rifillojë pelegrinazhin e Umres që nga 4 tetori

arabia-saudite-gradualisht-do-rifilloje-pelegrinazhin-e-umres-qe-nga-4-tetori

Arabia Saudite do të lejojë pelegrinët që jetojnë brenda vendit të realizojnë pelegrinazhin Umrah, duke filluar më 4 tetor, pas një pauze shtatë-mujore për shkak të pandemisë COVID-19, ka raportuar agjencia e lajmeve shtetërore Saudi Press Agency.

Në mars, vendi kishte shpallur një “ngrirje” të Umrah, që është një pelegrinazh islamik në qytetet e shenjta të Mekës dhe Medinës të ndërmarra në çdo kohë të vitit, duke tërhequr 19 milionë njerëz vetëm vitin e kaluar, shkruan Al Jazeera, transmeton Klan Kosova

Arabia Saudite tani do të lejojë që 6,000 qytetarë dhe banorë brenda mbretërisë të kryejnë Umrah çdo ditë, duke përfaqësuar 30 përqind të një kapaciteti të rishikuar prej 20,000 që merr parasysh masat paraprake shëndetësore, tha SPA.

Kjo do të zgjerohet në 75 përqind të kapacitetit në 18 tetor. Duke filluar nga 1 nëntori, mbretëria do të lejojë vizitorët nga vendet specifike që vlerësohen të sigurta për të kryer Umrah me 100 përqind të kapacitetit të rishikuar, deri në fund të pandemisë, shtoi SPA.

Në këtë drejtim, Ministria e Haxhit dhe Umrah po zhvillon një aplikacion celular që do të jetë në dispozicion një javë para se të rinisë Umrah, në mënyrë që pelegrinët të regjistrohen dhe të rezervojnë në të.

Ata gjithashtu do të duhet të ndjekin udhëzimet shëndetësore të dhëna në aplikacion.

Vendimi për të rifilluar Umrah erdhi pasi mbretëria organizoi Haxhin më të vogël në historinë moderne në fund të korrikut, me vetëm deri në 10,000 myslimanë të lejuar të marrin pjesë në total – larg nga 2.5 milionë njerëz që morën pjesë vitin e kaluar.

Autoritetet shëndetësore thanë se asnjë rast coronavirus nuk u raportua në vendet e shenjta gjatë Haxhit, një nga pesë shtyllat e Islamit dhe një domosdoshmëri për myslimanët me trup të aftë të paktën një herë në jetën e tyre.