Amnesty kritikon SHBA dhe BE se nuk kanë ndarë vaksina me vendet e varfra

amnesty-kritikon-shba-dhe-be-se-nuk-kane-ndare-vaksina-me-vendet-e-varfra

Në raportin vjetor, Amnesty International nënvizon se pandemia COVID-19 ka thelluar pabarazitë dhe abuzimet ndaj të drejtave të njeriut.

Organizata gjithashtu kritikon SHBA dhe BE për ngurrimin e tyre për të ndarë mjaftueshëm vaksina me vendet e varfra.

Kriza u mundësoi disa qeverive të përdorin kompetencat e emergjencës për të goditur kundërshtarët dhe për të shtypur disidencën. Pandemia ka ekspozuar pabarazitë e thella dhe erozionin e shërbimeve publike të shkaktuara nga dekada të tëra investimesh në sistemet shëndetësore në të gjithë botën dhe kursimet e vlerësuara negativisht.

“Kur ngrihet çështja nëse mund të shumëfishojmë prodhimin e vaksinave, atëherë do të ketë mundësi më të forta për një vend të varfër që të ketë akses. Çfarë bëjnë ShBA., Bashkimi Evropian? Ata u shprehën se nuk janë të gatshëm të vendosin patentë për vaksinën. Ne nuk jemi të gatshëm të ndajmë njohuritë “, u shpreh sekretarja e përgjitshme e Amnesty International, Agnes Callamard.

“Qeveritë kanë përdorur e janë armatosur me COVID-19 për të sulmuar të drejtat e njeriut. Rastet më të këqija janë kur qeveritë kanë ndërmarrë masa arbitrare duke arrestuar për rregullat e COVID-19”, shtoi znj. Callamard.

Gjatë vitit 2021 lidershipi i fortë nuk i takoi pushtetit apo privilegjit por infermierëve, mjekëve, atyre që u përballën në vijën e parë për të shpëtuar jetë. Lidershipi u takoi atyre që u kujdesën për më të moshuarit, shkencëtarëve që punuan për vaksinat, atyre që kur bota heshti qëndruan në këmbë. Këto 366 ditë i dhanë jehonë bashkimi familjar, kujdesit, vendosmërisë për të mbrojtur të drejtat e menjëherë autoritetet duhet të punojnë për të siguruar shpërndarje të vaksinave për të gjithë. /euronews

The post Amnesty kritikon SHBA dhe BE se nuk kanë ndarë vaksina me vendet e varfra appeared first on Mesazhi.com.