​Rrjedhin detaje të bisedimeve sekrete: Britania zhgënjeu BE-në?

​rrjedhin-detaje-te-bisedimeve-sekrete:-britania-zhgenjeu-be-ne?

Telegrafi specifikon që AstraZeneca dorëzoi të paktën dy dërgesa të vaksinës në Australi në vend të BE-së në shkurt dhe mars, kur BE kërkoi që Britania e Madhe të ridrejtojë një pjesë të dozave të saj në Evropë në mënyrë që të kompensojë mbetjet e furnizimit.

Gazeta shton se AstraZeneca ishte dhënë një licencë eksporti në Australi në fillim të këtij viti, me Britaninë që mori 10 milionë doza të vaksinës, të prodhuara nga Instituti Indian i Serumit, i cili prodhon vaksinat AstraZeneca.

Sipas marrëveshjes së arritur midis Britanisë së Madhe dhe AstraZeneca, kjo marrëveshje ishte e ligjshme pasi marrëveshja i mundëson kompanisë të kompensojë çdo mungesë në prodhimin e saj vendas duke blerë doza nga impiantet e saj të tjera jashtë vendit.

Marrëveshja gjithashtu tregon se Australia ka siguruar një furnizim të hershëm të vaksinave, ndërsa Britania ka vazhduar të marrë numrin e kërkuar të dozave për të përmbushur objektivat e saj.

Kjo nuk e ndryshoi numrin e përgjithshëm të dozave që Britania e Madhe duhet të marrë nga AstraZeneca, e cila ende arrin në 100 milionë.

Britania e Madhe mori pesë milionë doza nga India në mars, por çështja është nëse autoritetet indiane do të bien dakord të dërgojnë pjesën tjetër të dërgesës në një kohë kur ata regjistrojnë më shumë se 350.000 infeksione të reja në ditë.

Tani për tani, nuk është e qartë nëse Australia është i vetmi vend që përfiton nga një marrëveshje e tillë.

Britania e Madhe ka porositur 517 milionë doza të vaksinës kundërCOVID-19 nga disa kompani farmaceutike.

Informacioni i parë në lidhje me marrëveshjen britanike me Australinë u shfaq më 8 prill, kur gazeta nga Sidnei raportoi se 717.000 doza të prodhuara në Britaninë e Madhe u dorëzuan në Australi.

Grupi i parë prej 300.000 dozash u dorëzua më 28 shkurt, disa javë pasi Komisioni Evropian miratoi kufizimet mbi eksportin e vaksinave të prodhuara në BE.

E dyta erdhi pasi Brukseli bllokoi zyrtarisht kërkesën e AstraZeneca për të shpërndarë 250.000 doza në Australi nga Italia.

Marrëveshja mund të zemërojë më tej BE, e cila tashmë ka paditur AstraZeneca për vonesat në shpërndarjen e vaksinave.

AstraZeneca nuk pranoi të komentonte pretendimet e gazetës britanike.