​Personat me COVID-19 mund të kenë nevojë të vaksinohen vetëm një herë, thonë studimet

​personat-me-covid-19-mund-te-kene-nevoje-te-vaksinohen-vetem-nje-here,-thone-studimet

Studimet që ndjekin reagimin imunitar tregojnë, se ndërsa doza e parë që u jepet njerëzve të rikuperuar nga COVID-19 shton imunitetin e tyre, doza e dytë përbën pak ndryshim.

“Unë mendoj se kjo ka kuptim të përsosur. Për dikë që kishte COVID-19, doza e parë që merr është si një përforcues – ato madje kanë efektet anësore të dikujt që merr dozën e dytë vaksine”, tha Paul Offit, drejtor i Qendrës së Edukimit të Vaksinave në Spitalin e Fëmijëve të Filadelfias.

“Ju mund të argumentoni në mënyrë të arsyeshme që njerëzit që mund të provojnë se janë infektuar – përkatësisht, kanë antitrupa ndaj virusit – në mënyrë të arsyeshme mund të marrin vetëm një dozë”, tha Offit.

Nuk ka asnjë rrezik në marrjen e një doze të dytë për dikë që ka pasur COVID-19, tha Florian Krammer, i cili drejtoi një nga studimet e fundit.

“Çdo person që nuk ka nevojë për një dozë të dytë do të thotë një dozë e parë për dikë tjetër. Sfida do të jetë identifikimi se kush nuk ka nevojë për dozën e dytë. Zbatimi mund të mos jetë aq i lehtë,” shtoi Krammer, një profesor i mikrobiologjisë në Shkollën e Mjekësisë Icahn në Mount Sinai në Nju Jork.

Pranverën e kaluar, testet e antitrupave nuk ishin gjithmonë të besueshme, por ato që janë ende në treg tani janë të mira, megjithëse ende nuk është e qartë nëse një nivel i veçantë i antitrupave është i nevojshëm për t’u mbrojtur.

Testet e antitrupave, të njohura edhe si teste të serologjisë, zbulojnë proteinat e bëra nga sistemi imunitar në përgjigje të një infeksioni.

Sipas studimit të Krammer, postuar në fillim të muajit, por ende jo i rishikuar nga kolegët, doza e dytë e vaksinës ofron pak mbrojtje shtesë.

“Ndryshimi i politikës për t’i dhënë këtyre individëve vetëm një dozë vaksine nuk do të ndikonte negativisht në antitrupat e tyre, nuk do t’i kursente nga dhimbja e panevojshme dhe do të çlirojë shumë doza të vaksinës të nevojshme urgjentisht,” thuhet në studim.

Francis Collins, drejtori i Instituteve Kombëtare të Shëndetit, shkroi për studimin në blogun e tij të përjavshëm.

“Ndërsa duhen shumë më shumë kërkime – dhe unë padyshim nuk po sugjeroj një ndryshim në rekomandimet aktuale tani – rezultatet krijojnë mundësinë që një dozë të jetë e mjaftueshme për dikë që është infektuar me SARS-CoV-2 dhe tashmë ka gjeneruar antitrupa kundër virusi ”, ka shkruar Collins.

Një tjetër studim nga Universiteti i Maryland, tregoi se 41 punonjës të kujdesit shëndetësor që u rikuperuan nga COVID-19, kishin më shumë antitrupa pas dozës së parë se 69 të moshatarëve të tyre që nuk ishin prekur nga virusi pas dozës së dytë.

Sipas Qendrës së Kërkimit të Kancerit “Fred Hutchinson” në Seattle, gjaku nga njerëzit që u rikuperuan nga COVID-19 nuk ishte aq i mirë në neutralizimin e virusit origjinal ose variantit nga Afrika e Jugut sesa gjaku nga njerëzit që ishin shëruar dhe ishin vaksinuar. Tri studime të tjera kishin gjetje të ngjashme.

Secili prej gjashtë studimeve të publikuara këtë muaj e shikojnë çështjen në një mënyrë të ndryshme, por “në thelb të gjitha tregojnë të njëjtën gjë- ata konfirmojnë njëri-tjetrin”, thotë Kammer.