​Afrika e Jugut pezullon vaksinimin me AstraZeneca

​afrika-e-jugut-pezullon-vaksinimin-me-astrazeneca

Vendi vendosi për këtë lëvizje pasi një provë klinike tregoi se vaksina AstraZeneca nuk është efektive në parandalimin e infeksioneve të lehta dhe të moderuara të llojit të virusit korona të Afrikës së Jugut.

“Vaksina AstraZeneca punon në mënyrë efektive kundër llojit origjinal, por jo kundër këtij varianti,” tha ministri i Shëndetësisë Zveli Mhize.

Republika e Afrikës së Jugut mori vaksinat e para të AstraZeneca javën e kaluar dhe vaksinimi i punonjësve shëndetësorë pritej të fillonte në mes të shkurtit, kujton AP.

Sidoqoftë, të dhënat paraprake për vaksinën Covidschild, të zhvilluara nga Universiteti i Oksfordit dhe kompania farmaceutike AstraZeneca, kanë treguar se siguron mbrojtje të kufizuar kundër formës më të dobët të llojit të COVID në Afrikën e Jugut.

Kompania farmaceutike thotë se ata nuk kanë përcaktuar ende nëse vaksina mbron nga një formë më e fortë e COVID e shkaktuar nga një lloj më ngjitës nga Afrika e Jugut, raportoi BBC sot.

Të dhënat paraprake nga një studim i kryer mbi pak më shumë se 2.000 njerëz tregojnë se një studim i plotë nuk është bërë ende, i cili pritet të botohet nesër.